Slank fysiker og fodboldentusiast arbejder for bredden

AF: OLE BJÆRGE
Publiceret 


Erik Ejlersen fylder 70 år den 8. februar. Fodboldklubben NUGF Viborg er hans fjerde barn. Foto: Morten Pedersen.

Erik Ejlersen, forhenværende lektor og mr. Nørremarken, fylder 70 år den 8. februar.

70 år: "Når et legeme nedskænkes i vand, så ringer telefonen."

Se, det er fysik, som vi dødelige kan forstå. Det er straks værre, når vi læser: "...når et legeme helt eller delvis nedsænkes i en væske, taber det lige så meget i vægt, som den fortrængte væskemængde vejer.

"Erik Ejlersen er en morsom og festlig mand, så han kan sagtens grine af den første "lov", men det er den anden, som han - sammen med mange andre fysiske love - har brugt en stor del af sit liv på at forklare unge mennesker. Nærmere betegnet elever på Viborg Amtsgymnasium, nu Viborg Gymnasium og HF, hvor han var ansat i 40 år, indtil han i september sidste år lod sig pensionere. På onsdag den 8. februar fylder Erik Ejlersen 70 år.

I hjemmet - en landejendom ved Ryomgård på Djursland - i 50'erne og 60'erne blev tiden ikke brugt på timelange diskussioner om livet, døden, hvor er vi på vej hen, og hvordan skal det hele ende? Så derfor var det ikke i "snakke-fagene" på Grenå Gymnasium, at Erik Ejlersen markerede sig.

Det gjorde han derimod i naturfagene, og så megen lyst til at dykke mere ned i det indviklede stof havde han, at han - mens ungdomsoprøret rasede - indskrev sig ved Aarhus Universitet som studerende ved Matematisk Institut og Fysisk Institut. Sådan noget kan man ende med at blive gymnasielærer af, og det blev han da også. Først nogle måneder i Skanderborg, men fra den 18. august 1976 på Viborg Amtsgymnasium.

- Det var ikke nogen tilfældighed, at det blev Viborg, vi kom til. Jeg var soldat og sergent i Karup, og i den tid lærte jeg byen at kende, fortæller Erik Ejlersen.

Med sig til Viborg havde Erik sin Bodil, som han allerede havde lært at kende som ung i Ryomgård. Parret holder stadig sammen, og tre børn er vokset i villaen på Hermodsvej. To har slået sig ned i hovedstaden, mens en datter er bosat i Viborg.

Så matematikken fortæller os altså, at Erik Ejlersen har tre biologiske børn og syv børnebørn ikke at forglemme, men han har faktisk også et andet barn, som i godt tre årtier har fyldt i hans hverdag og i hans liv.

Bag Nordre Skole på H.C. Andersens Vej finder man fodboldklubben NUGF Viborg - eller Nørremarken, som lokale i bydelen ofte kalder den - og finder man ikke Erik hjemme, så hitter man ham "oppe i klubben".

I boldrummet i det hyggelige klubhus kigger man nu om dage forgæves efter håndbolde. Her findes kun fodbolde, men da Erik Ejlersen omkring 1980 stiftede bekendtskab med NUFG, var den mest af alt en håndklub. Her spillede de to døtre det boldspil, som Erik Ejlersen da har en vis respekt for, og glæde ved, at andre kan have fornøjelse af spillet, har han da også.

- Men det er altså ikke det samme som fodbold, siger Erik Ejlersen.

Det egentlige ægteskab mellem Erik og NUGF blev indgået i midten af 80'erne, hvor Erik overtog træningen af et hold fodbolddrenge - og resten er historie.

Lidt af den skal vi naturligvis have.

- Jeg var træner i cirka 25 år, og jeg har knyttet mange venskaber gennem klubben. Den er for mig at se et vigtigt samlingspunkt for nordbyen - måske det eneste udover skolen. Det sociale har altid betydet meget for klubben, og det er også det, som den er kendt for i hele byen, fortæller Erik Ejlersen.

Eriks søn Morten har slået sig ned på Christianshavn, og han er ikke den eneste NUGF'er, der nu lever livet i hovedstaden.

- Morten har i København stadig meget kontakt med de kammerater, han lærte at kende gennem sine fodboldår i NUFG. Det er da fantastisk, siger Erik Ejlersen.

Da klubben for efterhånden en del år siden udelukkende blev en fodboldklub, overtog Erik Ejlersen formandssædet, og det han haft lige indtil til denne vinter.

- Nu var tiden kommet, hvor der skulle nye kræfter til. Samfundet udvikler sig, og det ses også inden for fodbolden, siger Erik Ejlersen.

Han begræder, at de eksempelvis har svært at fastholde de ældre. Det er vanskeligt at stable oldboys-hold på benene. Holdsporten har på mange måder tabt til de individuelle sportsudøvelser.

- Fitness er blevet en kæmpeudfordring for holdsporten. Det er meget ærgerligt, synes jeg. Det bliver tabt meget af det sociale, som er vigtig for mig. Jeg er klubmand og breddemand, fortæller Erik Ejlersen.

Også blandt de yngste fodboldspillere sker der rystelser, som medfører, at holdene splittes, og nogle årgange bliver så tyndt besatte, at det er svært at stille hold. Det er det omfattende talentudviklingsprogram, som mange klubber arbejder sammen om.

- Jeg synes måske, at det er tidligt, der bliver så meget opmærksomhed på talenter. Ja, nogle bliver udpeget til at være et talent, inden de overhovedet selv er klar over det, siger Erik Ejlersen.

Der er sket meget i NUGF inden for de seneste få år. En meget aktiv og hårdtarbejdende gruppe af frivillige med tilknytning til klubben har samlet penge ind, så der kunne etableres en kunstgræsbane og en multibane, og i disse uger arbejdes der ihærdigt i kælderen under Nordre Skoles gamle metalsløjdlokale. Her indrettes nogle længeventede nye omklædningsrum.

Taget og tilknytningen til NUGF Viborg slipper Erik Ejlersen ikke, men det bliver nok ikke så omfangsrigt.

- Jeg tager lidt en timeout. Måske skal min kone jeg rejse lidt mere. Også uden at tænke klub og fodbold. Engang var vi på Galapagos Øerne. Da sad jeg på hotellet og lavede om på kamprogrammerne.

Vi skal lige have de "fysiske" lov på plads, som indledte denne artikel. Den første er udtænkt af Storm P., den næste af græske Archimedes for et par tusind år siden. Begge er gældende i dag, men den første er blevet nemmere at leve med, for vi har jo mobilen med i bad.